آيا همه ذريه صالح و عادل حضرت ابراهيم عليه السلام‏ به مقام امامت رسيدند

سوال:

آيا همه ذريه صالح و عادل حضرت ابراهيم عليه السلام‏  به مقام امامت رسيدند؟ آيا حضرت زهرا عليها السلام نيز به مقام امامت رسيد؟

پاسخ:

برابر دعاى حضرت ابراهيم عليه السلام همه ذريه صالح و عادل آن حضرت به مقام امامت رسيدند. البته امامت دو قسم است: امامت ملكوتى كه به ولايت مربوط است؛ و امامت ملكى كه رهبرى و اداره امور را بر عهده دارد.

مهم‏ترين مقام همان امامت ملكوتى است. امامت ملكوتى به اين معنا است كه عقايد، اخلاق، اعمال و عبادات انسان‏ها كه به عالم بالا صعود مى‏كند «إِلَيْهِ يَصْعَدُ الْكَلِمُ الطَّيِّبُ»[1]  يك سلوك معنوى است كه مسلك و راهنما و صراط مستقيم و رهبر مى‏خواهد. صراط مستقيم همان حق ممتد است كه بين عبد و مولا كشيده شده و راهنماى قافله عظيم عقايد و اخلاق و عبادات، عقيده و خُلق و عبادت معصوم است.
يعنى نماز امام پيشاپيش نمازها است. و نمازهاى امت به دنبال آن بالا مى‏رود؛ عقيده امام پيشاپيش حركت مى‏كند و عقايد امت به دنبال آن است. اين كه گفته مى‏شود اگر كسى نماز اول وقت بخواند به امام زمانش اقتدا كرده است، ناظر به اين است كه چون امام زمان عليه السلام اول وقت نماز مى‏خوانند مثل اين است كه انسان به آن‏ حضرت اقتدا كرده است؛ وگرنه امكان دارد امام در جايى تشريف داشته باشند كه افق آن متفاوت باشد. بنابراين، در شرق و غرب عالم هر كس نماز اول وقت بخواند به امام زمانش اقتدا كرده است.
پس امامت ملكوتى يعنى رهبرى اخلاق، عقايد و اعمال و بالاتر از همه اين‏ها رهبرى ارواح، موصوف به عقيده و خُلق و عمل امام است؛ چون تمام اين موارد صفات ارواح است و ارواح اگر بخواهند صعود كنند، روح طيب امام- صلوات الله و سلام عليه- پيشاپيش و راهنماى اين كاروان است. پس امام ارواح، روح امام است و امام عقايد و اخلاق، عقيده و خُلق امام است.
چنين امامت ملكوتى را تمام ذريّه صالح و معصوم ابراهيم عليه السلام دارا هستند و بالاترين و برجسته‏ترين آن مربوط به اهل‏بيت عليهم السلام است كه وجود مبارك صديقه كبرى عليها السلام از مصاديق بارز اين انوار پاك به شمار مى‏آيد. اما امامت مُلكى به معناى رهبرى امور اجرايى كه تماس با مردم و شركت در جنگ و صلح لازم دارد، به مردها مربوط است و زن‏ها را شامل نمى‏شود.

پی نوشت:

[1]  سوره فاطر (35): آيه 10
منبع: حوزه نت
تهیه: سید ابراهیم حسینی کوهساری